Uvaříme hrnek celozrnné kulatozrnné rýže. Připravíme si na čtvrtiny nastříhanou řasu Nori (praženou), kousky umeboshi (nebo jiné náplně – může být kousek kvašky, zelené natě, kousek tofu či tempehu, hořčice a kysané zelí aj.). Umyjeme si ruce, trochu vychladlé rýže si dáme lžící z hrnce na jednu ruku, doprostřed umístíme kousek náplně, lžící naneseme zase trochu rýže a rukama vytvoříme kouli. Umyjeme si ruce. Ještě mokrýma rukama obalíme jedním kouskem nori polovinu koule a z druhé strany přiložíme druhý kousek nori. Oba kousky by se měly přilepit tak, aby akorát pokryly rýžovou kouli. Řasu na rýži řádně umačkáme. Pěkně vytvarovanou kouli necháme alespoň chvíli odležet. Z jednoho hrnku suché rýže se dá vytvarovat cca 6 – 7 koulí.