Vezměte kilo až dvě kila velkého kapra, vykuchejte a řádně očistěte. Celého kapra bez vnitřností rozdělte asi tak na 4 kousky a vložte do většího tlakového hrnce. Ke kaprovi přidejte na kusy pokrájenou zeleninu: velkou mrkev, petržel, kus celeru, velkou cibuli, kousek oloupaného zázvoru, dále může být pár listů zelí, doporučuje se ještě dýně. Ideální je také kořen lopuchu, ale ten je těžko k sehnání. Dále do hrnce vložte kus řasy kombu, lístky čaje Bancha v gáze zavázané (já jsem tentokrát vynechala, nemám takovou vhodnou gázu a nevařím polévku pro léčebné účely), lžičku mořské soli. Nalijte alespoň 2 litry vody, suroviny musí být několik cm pod vodou (když to jde – rády plavou:-). Hrnec natlakujte a vařte alespoň 2, lépe 4 hodiny, aby kosti dobře změkly. Po dovaření nejprve vyjměte zázvor a gázu s Banchou a oboje vyhoďte. Celý obsah pak rozmixujte. Rozmixovanou tekutinu ještě propasírujte přes sítko, jde to lehce. Zachytí se kousky kostí a další tuhé části, co by v polévce nechutnaly. Odeberte množství polévky k servírování, dochuťte misem (cca půl lžičky na osobu), můžete také dodat zázvorovou šťávu (zahřívací varianta), a nebo citron (to se nyní v teplém počasí hodí. Polévku na talíři bohatě posypte sekanou petrželkou (dodá svěžest, vitamíny a hezky ozdobí).
Zbylou polévku můžete skladovat pár dní v uzavřené sklenici v lednici a nebo ji naporcovanou do kelímků zamrazit.