Recept: POSILUJÍCÍ POLÉVKA KOI-KOKU

K vánocům neodmyslitelně patří kapr. Tradičně se připravuje smažený ke štědrovečerní večeři. Napadlo mě ho připravit trochu jinak, výživněji. Tento recept se používá, když je potřeba dodat vitalitu, minerály – vaří se ženám po porodu, na rozkojení, nebo prostě jen tak pro radost. A nám chutná, obzvláště mé čtyřleté dceři.

Vezměte kilo až dvě kila velkého kapra, vykuchejte a řádně očistěte. Celého kapra bez vnitřností rozdělte asi tak na 4 kousky a vložte do většího tlakového hrnce. Ke kaprovi přidejte na kusy pokrájenou zeleninu: velkou mrkev, petržel, kus celeru, velkou cibuli, kousek oloupaného zázvoru, dále může být pár listů zelí, doporučuje se ještě dýně. Ideální je také kořen lopuchu, ale ten je těžko k sehnání. Dále do hrnce vložte kus řasy kombu, lístky čaje Bancha v gáze zavázané (já jsem tentokrát vynechala, nemám takovou vhodnou gázu a nevařím polévku pro léčebné účely), lžičku mořské soli. Nalijte alespoň 2 litry vody, suroviny musí být několik cm pod vodou (když to jde – rády plavou:-). Hrnec natlakujte a vařte alespoň 2, lépe 4 hodiny, aby kosti dobře změkly. Po dovaření nejprve vyjměte zázvor a gázu s Banchou a oboje vyhoďte. Celý obsah pak rozmixujte. Rozmixovanou tekutinu ještě propasírujte přes sítko, jde to lehce. Zachytí se kousky kostí a další tuhé části, co by v polévce nechutnaly. Odeberte množství polévky k servírování, dochuťte misem (cca půl lžičky na osobu), můžete také dodat zázvorovou šťávu (zahřívací varianta), a nebo citron (to se nyní v teplém počasí hodí. Polévku na talíři bohatě posypte sekanou petrželkou (dodá svěžest, vitamíny a hezky ozdobí).

Zbylou polévku můžete skladovat pár dní v uzavřené sklenici v lednici a nebo ji naporcovanou do kelímků zamrazit.

Irena Dutková
Irena Dutková, zakladatelka a majitelka společnosti Duhový koník. Nadšená propagátorka zdravého životního stylu v širokém pojetí. Klade důraz na to, aby věci a činnosti v životě byly jednoduché, přírodní, logické i intuitivní. Ráda propojuje a inspiruje lidi. Organizuje různé pobytové a vzdělávací akce, na kterých se podává zdraví prospěšná přírodní strava, kde probíhá kvalitní program pro děti, i dospělé.
Komentáře