Recept: RÝŽOVÉ KOULE

V předvánočním období máme všude kolem sebe mnoho chuťových a chutných lákadel. Možná až příliš. Vybrala jsem tedy recept na jednoduchou, harmonizující svačinku, kterou můžete udělat dětem i sobě. Při poctivém žvýkání zasytíte žaludek, ale jídlo vás neunaví. Rýžové koule je možné vyrobit do zásoby, v lednici vydrží dva tři dny. Je to i vhodná svačinka na cesty.

Uvaříme hrnek celozrnné kulatozrnné rýže. Připravíme si na čtvrtiny nastříhanou řasu Nori (praženou), kousky umeboshi (nebo jiné náplně – může být kousek kvašky, zelené natě, kousek tofu či tempehu, hořčice a kysané zelí aj.). Umyjeme si ruce, trochu vychladlé rýže si dáme lžící z hrnce na jednu ruku, doprostřed umístíme kousek náplně, lžící naneseme zase trochu rýže a rukama vytvoříme kouli. Umyjeme si ruce. Ještě mokrýma rukama obalíme jedním kouskem nori polovinu koule a z druhé strany přiložíme druhý kousek nori. Oba kousky by se měly přilepit tak, aby akorát pokryly rýžovou kouli. Řasu na rýži řádně umačkáme. Pěkně vytvarovanou kouli necháme alespoň chvíli odležet. Z jednoho hrnku suché rýže se dá vytvarovat cca 6 – 7 koulí.

Irena Dutková
Irena Dutková, zakladatelka a majitelka společnosti Duhový koník. Nadšená propagátorka zdravého životního stylu v širokém pojetí. Klade důraz na to, aby věci a činnosti v životě byly jednoduché, přírodní, logické i intuitivní. Ráda propojuje a inspiruje lidi. Organizuje různé pobytové a vzdělávací akce, na kterých se podává zdraví prospěšná přírodní strava, kde probíhá kvalitní program pro děti, i dospělé.
Komentáře