Recept: NACHOVÁ RÝŽE, HRÁCH A DÝŇOVÉ PLÁTKY

Tenhle recept jsme si uvařili k večeři. Poskládali jsme pestrý zimní talíř vyvážením všech podstatných složek. Obiloviny zastupuje rýže: použila jsem rýži celozrnnou dlouhou spolu s trochou rýže černé. Černá rýže pouští barvu, a tak výsledná barva byla hezky nafialovělá. Do rýže jsem při vaření přidala ještě slunečnicová semínka. Bílkoviny zastupuje žlutý hrách namáčený přes noc. Vařila jsem ho cca 2 hodiny s řasou kombu a nakonec jsem přebývající vodu v hrachu zahustila kuzu (může se použít místo něho třeba maizena) a dochutila shoyu a majoránkou. Zeleniny jsou dvojího druhu. První byly na pánvi osmažené plátky dýně – velmi sladké. Druhý druh byla dušená směs z bílého zelí a žluté řepy na nudličky. Tuto zeleninu jsem pouze lehce osolila a tepelnou úpravou také hodně zesládla.

Pro barevné zpestření talíře jsem dodala doprostřed rozkrojenou dušenou kapustičku. Talíř je doplněn svěžím zeleninovým salátem z čínského zelí a dobrušského pickels. Podle složení by bylo tohle jídlo asi vhodnější na oběd (smažené a luštěniny se lepší stráví přes den), ale večer nám také hodně chutnalo:-).

Irena Dutková
Irena Dutková, zakladatelka a majitelka společnosti Duhový koník. Nadšená propagátorka zdravého životního stylu v širokém pojetí. Klade důraz na to, aby věci a činnosti v životě byly jednoduché, přírodní, logické i intuitivní. Ráda propojuje a inspiruje lidi. Organizuje různé pobytové a vzdělávací akce, na kterých se podává zdraví prospěšná přírodní strava, kde probíhá kvalitní program pro děti, i dospělé.
Komentáře